Helsingin kokoisessa kaupungissakin ovat yllättävän vähissä kunnon teetä myyvät kahvilat... hmm...eikös tässä ole pieni paradoksi? Pitäisikö sanoa "teelät"?
Hakemalla saa hakea paikkoja, joissa tarjolla olisi hyvää teetä. Olen huomannut, että moni kahvila on tsempannut: heillä saattaa olla 5-10 erilaista laatua haudutettua teetä aina mustasta teestä vihreän ja valkoisen kautta rooibosiin, jopa oologia on mukana. Yleensä yhtälö kuitenkin kaatuu tarjoilulämpötilaan.
Hyvin tyypillinen tilanne on, että kuuma vesi lasketaan teen ostajalle kuppiin espressokeittimestä. Se tarkoittaa, että kuppiin suhautetaan sitä lähes kiehumispisteessä olevaa, ainakin 90-asteista vettä kovalla paineella, jota käytetään, kun tehdään espressopohjaisia kahvijuomia.
Kahvilanpitäjä pyrkii minimoimaan vaivan, mutta ei ymmärrä, että kiehuva tai lähes kiehuva vesi sopii vain mustille teille, rooiboksille tai yrttihaudukkeille, siis niille juomille, joita joskus virheellisesti sanotaan yrttiteeksi, vaikka niissä ei ole alkuunkaan teelehtiä.
Kahvilasta, jossa vesi tulee kahvikoneesta, ei kannata ostaa vihreää tai valkoista teetä, koska ne menevät pilalle liian kuuman veden takia. Myös oolongin tilaaminen on siinä ja siinä. Itse tilaan vain mustaa teetä tällaisista paikoista.
Tosin kahvikonekin on edistystä, suorastaan nykyajan kotkotusta. Kahdeksassa paikassa kymmenestä teevesi tarjoillaan pumpputermarista tai pannusta, joka on keittolevyllä kahvipannun vieressä.
Mikäs tässä sitten on ongelma? Vesi on säännöstään liian haaleaa eikä kukaan ota vastuuta siitä, kauanko vesi on levyllä lillunut. Paljon mahdollista on, että vesi on haaleaa ja kerännyt lisäksi aromia vieressä olevasta kultakatriinasta.
En ole ollut mittarin kanssa liikkellä, mutta arkikokemuksen mukaan normikahvilan vesi on korkeintaan 80-asteista, eli liian haaleaa jopa pussiteelle. Tämän takia teestä tulee korkeintaan keskinkertaista, olipa raaka-aineena miten hienoa irtoteetä tahansa. Syykin on tietty selvä: jos korkeintaan yksi kymmenestä tilaa teetä ja yhdeksän kahvia, ei tee mieli teehen panostaa.
Tämähän pätee myös suomalaiseen kyläilyyn. "Saako olla kahvia vai teetä?", kysymys kajahtaa. Jos vastaus on oikea eli kahvi, tarjolla voi olla jopa reilun kaupan luomupavuista itse paahdettu ja omin käsin jauhettua artesaanikahvia, joka on ostettu Kaffecentralenista, mutta teevaihtoehtona ovat kaapissa pari vuotta pyörineet Kolmen sinetin teet.
Tässä muutamia vinkkejä, mistä saa hyvää teetä oikein tarjoiltuna pääkaupunkiseudulta:
1. Thehuone (Eerikinkatu, Helsinki ja Tapiola, Espoo)
Ylivoimainen ykkönen. Yli 300 teelaatua, joista voit valita kupilliseen tai pannuun mitä laatua haluat. Saat henkilökohtaiset suositukset makusi mukaan ja haudutusaika on oikea suurin piirtein sekunnilleen. Lisäksi saat pientä purtavaa, kuten litsihedelmää tai keksiä, sekä luettavaksi vaikkapa teeaiheisia kirjoja. Kuppi maksaa 3 euroa, pieni pannu 5 euroa. Pannullisesta juo kaksi henkilöä ja teelehtien päälle voi pumpata (sopivan lämpöistä vettä) termarista, eli myös santsaus toimii.
Thehuoneella on piste myös Tapiolassa Ainoa-kauppakeskuksessa. Kävin paikassa ensimmäistä kertaa tällä viikolla ja olin ainoa asiakas. Johtuikohan siitä, että Tapiolassa on lähes aina porvarillisen hiljaista ja pysähtynyttä, vai siitä, että länsimetro ei vielä ollut aloittanut liikennöintiään? Yhtä kaikki, jos liikut Tapiolassa, poikkea totutulta reitiltä ja tutustu kulmakunnan parhaaseen teepaikkaan!
2. Chaya, Kluuvin kauppakeskus, Helsinki
Ei läheskään yhtä mukava paikka juoda teetä, mutta valikoima on laaja ja saat paikan omistajalta päteviä vinkkejä kysymystesi mukaan.
3. La Torrefazione, Kluuvi ja Aleksanterinkatu
Paremmin tunnettu coolina kahvi- tai salaattipaikkana. Haudutettujen teiden valikoima ei ole kovin laaja, mutta haudutusajat ovat kohdallaan ja teevaihtoehdot ovat hyvät.
4. Demmers, Annankatu, Helsinki
Pieni mutta intiimi teehen ja teetarvikkeisiin erikoistunut myymälä Punavuoressa osoitteessa Annankatu 13. Valikoima on laaja ja jos et tiedä, mitä ostat, paikan omistaja antaa suosituksia. Pöytäpaikkoja ei ole kovin monta, joten saatat jäädä paikkaa vaille, mutta jos päätät jäädä, voit rauhoittua katselemalla Annankadun katuvilinää. Myös melko suuri valikoima erilaisia teekannuja, -kuppeja ja niin edelleen.
5. Fazerin kahvilat
Kahviloita on esimerkiksi Makkaratalossa ja Forumissa sekä Kluuvikadulla se alkuperäinen. Tarjolla tuttuja ja turvallisia, jopa paikan hengen mukaan konservatiivisia vaihtoehtoja kuten darjeelingia ja assamia, mutta haudutusvehkeet ovat asialliset ja vesi on suurin piirtein sen lämpöistä kuin pitääkin. Joudut tosin itse vastaamaan siitä, että haudutat juomia riittävän pitkään/lyhyesti.
6. Kulmakonditorio, Tikkurila, Vantaa
Ei uskoisi, mutta vanhassa kauppakeskus Tikkurissa Dixin vieressä on Kulmakonditorio-kahvila, jossa on yllättävän hyvä valikoima erilaisia teelaatuja. Siis jos liikut Tikkurilassa, kokeile tätä!
7. Ateneumin kahvila, Helsinki
Legendaarisen museon kahvilassa on yleensä tarjolla valmiina haudukkeena kahta teetä, vihreää ja mustaa. Ne ovat yleensä peräisin Demmersistä, joten ovat tavallista laadukkaampia. Ateneumin kahvila on kaikuva ja etenkin lounasaikaan meluisa, ja usein myös täynnä. Ei siis ideaali paikka jutteluun tai vaikka haastattelun tekoon, mutta yleensä kelvollinen teevaihtoehto tai kaksi on tarjolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti