Mahdotonta vastata suoraan. Siihen, mikä on hyvää teetä, vaikuttaa todella moni asia: tilanne, tarve, fiilis, vuodenaika, seura ja niin edelleen.
Luettelen alla hieman seikkoja, mitkä vaikuttavat siihen, onko tee hyvää vai ei.
1. Irtotee voittaa teepussit
Irtotee voittaa aina laadullisesti pussiteet. Aina. Irtoteellä tarkoitetaan siis teetä, jota myydään kaupoissa isoissa usein 100-200 gramman valmiissa pusseissa tai jota voi ostaa marketeista tai teekaupoista haluamansa määrän.
Irtoteen ja pussiteen vertaaminen on vähän sama kuin vertaisi hyvästä italialaisesta ravintolasta ostettua pizzaa Saarioisen läystäkepizzaan. Kummallakin voi saada vatsansa täyteen, mutta laatuero on valtava.
Lähtökohta on, että teepussit sisältävät hyvin pieneksi jauhettua teepurua, joka on laadultaan tasalaatuisen keskinkertaista tai usein välttävää, jopa heikkoa. Suurille teevalmistajille "hyvä tee" tarkoittaa koko ajan tasalaatuista ja valmistajalle mahdollisimman edullista bulkkiteetä.
Pussiteessä harmaat, pienet purut myös lilluvat pienessä pussissa edestakaisin. Se tarkoittaa, että puruista ei pääse uuttumaan teetä yhtä hyvin kuin irtoteestä, joka laitetaan esimerkiksi suureen teesiivilään ja teepannuun.
Tältä näyttää Inkivääri Sencha teesiivilässä:
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pussiteen juominen olisi rikos, kuten tässä Ylen jutussakin muistutetaan.
Teepussit eivät myös juuri tuoksu teeltä ja maku on huomattavasti tunkkaisempi ja tasapaksumpi kuin irtoteessä. Lue lisää teen hauduttamisesta Uutos Helsingin sivulta.
2. Maustettu vai maustamaton tee?
Olen huomannut, että useimmat satunnaisesti tai päivittäin teetä juovat valitsevat maustetun teen. Kotimaisia suosikkeja ovat mm. Keisarin morsian, Tiikerin päiväuni ja muut Nordqvistin valmistamat teet sekä maailman suurimpiin teejättien, Liptonin ja Twiningsin maustetut vaihtoehdot.
Suosittelen kuitenkin tutustumaan hieman laadukkampiin teeseoksiin. Yksi suosikkini on Thehuoneen myymä Mata Hari. Sitä kuvataan Thehuoneen sivulla näin:
"Korkealaatuinen Ceylontee
täydennettynä vaniljalla, kaakaolla, mantelilla, kanelilla ja
omenalla. Täyteläinen
ja pehmeä, voimakas teesekoitus."Ei voi suoraan sanoa, kumpi tee on parempaa, maustettu vai maustamaton. Se riippuu täysin maustasi. Jos juo kaupan perustemerkkejä, maustettu tee on usein parempi vaihtoehto, koska maustamattomat mustat ja vihreät teet eivät ole kovinkaan laadukkaita tai maukkaita.
Jos sen sijaan valitsee maustamattoman teen irtona, kirjo on loputon ja laatu nousee pilviin. Voit loppuikäsi ajan etsiä uusia variaatioita, makuja, teetiloja ja kombinaatioita.
Jos ajattelee puhtaasti laatua, maustamattomissa teissä laatu on usein selvästi korkeampi. Jos vertaa erästä suosikkiani eli mustaa nepalilaista Kanchanjangaa ja ikiaikaista inhokkiani, Liptonin "Keltaista", niistä ei parane puhua edes samana päivänä. Tuskin tunnistaa samaksi kasviksi (Camellia sinensis)!
Sama pätee vihreään teehen. Jos olet litkinyt vain Pirkan vihreää teetä, sinulla ei ole aavistustakaan, mitä esimerkiksi hienostunut japanilainen Gyokuro, kiinalainen monipuolinen Long Jing tai taiwanilainen hedelmäinen ja melko makea Bi Luo Chun voi tarjota.
Aina, jos tarjolla on Liptonin keltaista, valitsen mieluummin kahvin tai vaikka mehun, vaikka olisin hetkeä aiemmin halunnut juuri teetä. Olen jonkun fiksun ihmisen kuullut sanovan, että Liptonin keltainen on pilannut miljoonien ihmisten kiinnostuksen teehen loppuiäkseen.
Vähän sama kuin lopettaisi viininjuomisen tympäännyttyään Egri Bikaveriin.
Tietoa eri teelaaduista saa mm Teen Ystävien sivulta.
3. Raikas, oikean lämpöinen vesi on kaiken a ja o
Samoin kuin kahvinkeitossa, hyvän teen salaisuus on raikas ja puhdas vesi ja puhtaat teenkeittovälineet, eli puhdas siivilä ja teekannu. Kun keität teetä, laske aina pannuun uusi vesi hanasta.
Erityisen tärkeää on, että vesi on oikean lämpöistä kutakin teetä varten. Esimerkiksi jos haluat pilata vihreän teen, paras tapa tehdä se on kaataa teelehtien päälle kiehuvaa vettä.
Kannattaa myös ehdottomasti tarkistaa suositeltu haudutuslämpötila! On aivan eri asia, hauduttaako teetä minuutin vai neljä minuuttia. Esimerkiksi japanilaisille vihreille teille haudutusaika voi olla vain minuutin luokkaa.
Haudutuslämpötilat:
Musta tee (mm. Assam, Ceylon, Keemun, Yunnan, Nepal): noin 95-97 asteista vettä
Darjeeling, oolong: 85-95 astetta
Vihreät, valkoiset ja keltaiset teet: 70-80 astetta
4. Ulkoiset tekijät: vireystila, sää, seura...
On jännä, miten paljon ulkoiset tekijät vaikuttavat siihen, mikä tee maistuu hyvältä. Sateisella ja pilvisellä tekee mieli mustaa teetä tai oolongia, myös puerhia, kesällä vihreää. Samahan pätee viineihin, tosin itse juon mieluiten valkoviiniä läpi vuoden.
Ja päivissä on eroa. Jonain päivänä tietty tee voi maistua taivaalliselta, seuraavana korkeintaan keskinkertaiselta. Teetä ei pidä ryystää lennossa kuten kahvia. Siitä pitää nautiskella, hitaasti ja rauhassa. Kiire voi pilata maukkaankin teen.
Ja ystävien seurassa tekee ehkä mieli erilaista teetä kuin yksin. Ja jos tarjoat teetä aterian päätteeksi, teevalintaan vaikuttaa se, minkä kera tarjoat teetä. Onko jälkiruokaa vai hörpittekö teen vaikkapa keksien kanssa?
Hyvässä seurassa voi myös saada suosituksia teelaaduista, joita ei ole koskaan uskaltanut kokeillakaan.
Ennakkoluulottomille suosittelen myös teemaistajaisia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti